Ekonomi

KPMG Perspective M&A Trends 2022 raporu yayınlandı

KPMG Perspektifinden KPMG Türkiye’nin Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2022 raporuna göre bu yıl dünyada yaklaşık 3,5 trilyon dolar değerinde birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşirken, Türkiye’de değeri açıklanan işlem hacmi 5,3 milyar dolar oldu. .

KPMG Türkiye tarafından dördüncü kez hazırlanan rapor İstanbul’da tanıtıldı.

Rapora göre, Türkiye’deki birleşme ve satın almaların hacmi ve sayısı bir önceki yıla göre azaldı. Raporda 2023 yılına ilişkin iyimser beklenti korunurken, teknoloji ve üretim sektörlerine olan ilgi ile işlem hacimlerinin ve adetlerinin artacağı öngörülüyor.

2021 yılında Kovid-19 salgını, hızla artan aşılama oranlarıyla hem küresel hem de ulusal ölçekte sosyal, ekonomik ve ticari hayatta etkisini kaybetti. 2022 yılının Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara paralel olarak yükselen emtia ve gıda fiyatları, salgın döneminde yaşanan nakit genişlemesi sonucu artan enflasyon ve krizle birlikte ortaya çıkan durgunluk riski. 2022’ye tepki olarak birçok ülkede merkez bankalarının politika faizlerini artırması 2022’de dünyanın ana gündemini oluşturmuş, yatırımcıların yatırım iştahını önemli ölçüde etkilemiştir.

Türkiye’deki birleşme ve devralma sürecinin hacmi, 2021 yılı hariç önceki yıllarla paralellik gösterdi.

Rapora göre 2021 yılı hariç dünyada 2022 yılında M&A faaliyetinde önceki yıllara benzer bir performans gerçekleşti. Örneğin Türkiye’de 2021 yılı hariç süreç hacminde önceki yıllara benzer bir performans gözlemlendi. diğer yandan önceki yıllara göre işlem sayısında bir miktar azalma oldu.

Birleşme ve satın alma süreci bu yıl dünyada yaklaşık 3,5 trilyon dolar maliyetle gerçekleşirken, bu miktar önceki yıllarla paralellik gösterdi. Türkiye’de değeri açıklanan işlem hacmi 5,3 milyar dolar oldu.

Türk Telekom, 2022’de Türkiye’de milyar dolar seviyesini aşan tek “mega işlem” oldu

Rapora göre, 2022 yılında küresel trendlere paralel olarak, teknoloji, medya, telekomünikasyon ve üretim departmanları, teknolojinin farklı alanlarının artan değeri ile birlikte dijitalleşme ve tedarik zincirlerinde yeniden şekilleniyor. Bu trendler doğrultusunda teknoloji, medya ve telekomünikasyon (TMT) segmentinin süreç hacmi açısından öne çıktığı gözlemlendi. Türkiye’de TMT sektöründeki en büyük işlem, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin Türkiye Varlık Fonu tarafından 1 milyar 650 milyon dolara satın alınması oldu. Aynı zamanda bu süreç, 2022 yılında Türkiye’de milyar dolar seviyesini aşan tek “mega işlem” olarak gündeme geldi.

Bir diğer önemli süreç de Getir’in yüzde 6,8 hissesinin Mubadala Investment Company, Sequoia Capital ve Tiger Global gibi yatırımcıların yer aldığı bir finansal yatırımcı kümesi tarafından 768 milyon dolarlık yatırımla satın alınması oldu.

Yarım milyar dolar barajını aşan bir diğer süreç ise Kalyon Güneş Jeneratör’ün yüzde 50 hissesinin BAE merkezli International Holding Company tarafından satın alınması oldu.

2021 yılında 50 işlem gerçekleştiren finansal yatırımcıların oluşturduğu işlem hacminin toplam işlem hacmi içindeki payı yüzde 21 seviyesinde oldu. 2022 yılında toplam 82 işlem gerçekleştiren finansal yatırımcıların toplam işlem hacmi içindeki payı bir önceki yılı aşarak yüzde 68 oldu.

2022 yılında yabancı yatırımcıların işlem hacmi 3 milyar doları buldu.

Yabancı yatırımcılar bu yıl toplam 67 birleşme ve satın alma gerçekleştirdi. 2022 yılında yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği birleşme ve devralma işlemleri önceki yıllarla paralellik göstererek toplam işlem sayısının yüzde 32’sini oluşturdu. Buna rağmen yabancı yatırımcıların işlem hacmi 2022 yılında 3 milyar dolar olurken, toplam işlem hacmi içindeki payı yüzde 58 ile yerli yatırımcıların üzerinde yer aldı. Ayrıca bu yıl ilk 10 işlemin 7’si yabancı yatırımcılar tarafından yapıldı.

2021 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) kaynaklı işlemlerde olduğu kadar kamu kaynaklı işlemlerde de hareketlilik yaşandı. 2022 yılında Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin Türkiye Varlık Fonu tarafından satın alınmasının yanı sıra TMSF’nin Aynes Gıda’yı 43 milyon dolara Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne devretmesi de kamu kaynaklı bir diğer değerli süreç oldu.

“Türkiye’nin işlem değeri henüz açıklanmayan yaklaşık 6,5 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştığını görüyoruz”

Toplantıda konuşan KPMG Türkiye Birleşme ve Devralma Hizmetleri Lideri Gökhan Kaçmaz, birleşme satın almanın yatırımcıların doğrudan yatırım sistemlerinden biri olduğunu söyledi.

2022’de Türkiye’deki birleşme ve devralma işlemlerinin sayısının son 5-6 yıl ile paralellik gösterdiğine dikkat çeken Kaçmaz, şunları kaydetti:

“Bu yıl 5,3 milyar dolarlık maliyeti olan bir süreç olduğunu görüyoruz. 8 milyar dolarlık tek işlem olduğu için artış oldu, o işlemi hariç tuttuğumuzda önceki yıllarla paralellik gösteriyor. işlem hacmi Rakamlara baktığımızda Türkiye’de son 5 yılda 200-300 bandında açıklanan işlemin bu yıl 209 işlem olduğunu görüyoruz.Sadece 2021’de işlem sayısı 300’ü geçti. Geçen yıl start-up’lara yapılan yatırımlarda bu yıl da bir normalleşme yaşandı.”

Türkiye’deki satın alma ve birleşmelerin dünyadaki trendlere paralel olduğunu belirten Kaçmaz, teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörünün son yıllarda ciddi birleşme ve satın almalara konu olduğunu, Türkiye’de 209 işlemin 67’sinin yapıldığını bildirdi. kadar teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörleri. .

“2023’te resesyon ve savaşın etkisiyle daha da düşüş olabilir”

Gökhan Kaçmaz, Türkiye’nin her yıl ortalama 5 ila 7 milyar dolarlık satın alma ve birleşme süreçlerine bahis oynadığını belirterek, şöyle devam etti:

“2023 yılına ilişkin beklentiler, makro ve küresel beklentilerle uyumlu. Dünyadaki birçok merkez bankası, 2022 yılında enflasyona tepki olarak faiz oranlarını artırdı… Buna paralel olarak, başta ABD ve olmak üzere gelişmiş ekonomilerde bir durgunluk beklentisi var. AB ülkeleri… Bu durum genel yatırım iştahını da etkiliyor.Geciktiren ve azaltan bir konu.Bu sermayenin daha temkinli, risk algısını yöneterek ve muhafazakar kalarak birleşme ve devralmalara ve yeni fırsatlara yöneleceğini düşünüyoruz. 2023’te özellikle durgunluk ve savaşın etkisiyle geçmiş yıllara göre bir miktar düşüş olabilir.”

Türkiye’de 2023’te miktarda düşüş olacağını düşündüğünü ifade eden Kaçmaz, “Önümüzdeki yıl küresel yatırım hareketliliğinden biraz etkilenecek. Özellikle yatırımcılar her yere yatırım yaptığı için değerlemeler biraz daha temkinli olacak. Bu olumsuz olabilir. Türkiye Türkiye’nin büyüme ve özellikle teknoloji, medya, telekomünikasyon ve sanayi işlerindeki gücümüz açısından olumlu ayrışmasının ve bu yatırımların makul coğrafyalardan uzaklaşarak Türkiye’ye yönelmesinin devam edeceğini düşünüyorum. yatırım iştahımız makul seviyede.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu