Yaşam

Gecenin Karanlıklarında Neden Atatürk’ün Fotoğrafı Olmadığını Merak Ettiniz mi?

Kapalı alanlarda bile fotoğrafları sınırlı olan Atatürk’e, geceleri fotoğraf çekmesi tavsiye edildi. İstemesinin nedeni bu neydi? Eskitilmiş kaidelerde ön cephe fotoğrafı olmasına rağmen gece fotoğraf çekmek mümkün olmadı mı yoksa Atatürk mü istemedi?

Her zaman sevgimizi, saygımızı, özlemimizi hissettiğimiz Atatürk’ün nerede çekilmiş olursa olsun gece fotoğrafı neden yok? çeşitli sebeplerorada.

Trablusgarp Savaşı, insanların gece fotoğraf çekilmemesine neden olan rahatsızlıkların yaşandığı dönemdi.

Trablusgarp Savaşı sırasında şarapnel gözüne çarptı Atatürk’ün tedavisi dönemin ilkel kurallarına göre Kızılay çadırında gerçekleştirildi. Gözündeki hasar gözlerin hassaslaşıyor bu neden oluyor. Atatürk, flaş yerine magnezyum çubukların yakılmasından rahatsız olduğu için fotoğraf çekilmesine izin vermedi.

mavi gözlere sahip olmakBunun da ışığa karşı hassasiyet yaratması da Atatürk’ün gece fotoğraflarının bulunmamasının bir diğer nedenidir.

Gece fotoğraf çekmeye çalışan yabancı gazeteci de Atatürk’ten nasibini alıyor.

Atatürk’ün Fotoğrafçısı Cemal Işıksel

Atatürk’ün gözlerindeki hassasiyetten habersiz yabancı bir gazeteci, magnezyum çubuğu ateşlediğinde Atatürk’ün yansımasını görür. Atatürk’ün kendisi sopayla kovalamakAtatürk’ün fotoğrafçılarından biridir. Cemal Işıksel’insöylediklerinin ortasında.

Magnezyum kameralarda nasıl kullanıldı?

Magnezyum toz halindedir ve yanıcı bir element. Elektrik akımına maruz kaldığında parlak bir alevle yanan magnezyum, bu özelliğiyle kameralarda kullanılıyor. flaş efekti yaratıyordu. Antik çağlarda potasyum klorat ve manganez dioksit alaşımları kullanılarak yapılan magnezyum çubuklar kullanılmıştır. tek kullanımlık flaş ampullerOlarak kullanıldı.

Magnezyum parıltısının göz alıcı yapısı, Atatürk’ün gece fotoğraflarının olmayışının, iç mekan fotoğraflarının ise az olmasının en önemli nedeniydi. İşte Atatürk’ün fotoğrafına her baktığımızda sebep budur. ona şükranlarımızı sunuyoruzdeğişir mi?

Kaynaklar: Mecmua Park, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu, HT Bilim, Tarih, Felsefe

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu