Ekonomi

Bakan açıkladı: Bir yılda 11 bin çocuk evliliği

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara’da bir otelde düzenlenen Erken ve Zorla Evliliklerle Mücadeleye Yönelik İl Eylem Planlarının Desteklenmesine İlişkin Çalıştay’ın açılışına katıldı.

Göktaş konuşmasında, erken yaşta ve zorla evliliğin bir sosyal ve insan hakları meselesi olduğunun altını çizdi.

‘Kızları daha çok etkiliyor’

Aile Bakanı Göktaş, şunları söyledi: “Dünyada kabul edilen görüşe göre 18 yaş altı bireyler çocuk sayılmaktadır. Taraflardan birinin bu yaştan önce yaptığı evlilikler erken evlilik olarak kabul edilmektedir. Ancak sayısal veriler erken ve zorla evliliklerin de olduğunu göstermektedir. Genelde “Kızları olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Ancak erkek çocukların da zaman zaman erken ve zorla evlilik mağduru olduklarını biliyoruz.”

Bir yılda 11 bin ‘erken evlilik’

Göktaş, çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için başlatılan çalışmaların meyvesini verdiğini ve ‘erken evliliklerin resmi verilerde yıllar geçtikçe azaldığını’ gözlemlediklerini belirtti.

Bakan şöyle devam etti: “Erken evliliklerin en yaygın olduğu 2005 yılında 51 bin 944 kız çocuğu evlendirilirken, bu sayı 2022 itibarıyla yüzde 78 azalarak 11 bine düştü. Kuşkusuz bu azalma bize yetmiyor. Tam Erken ve zorla evliliklerin boyutları “Amacımız bunu ortadan kaldırmak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu