Kurutulmuş meyve sektörü 1,8 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için birleşti
Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı gibi klasik ihracat ürünlerinin ihracatını sürdürülebilir bir şekilde artırmak amacıyla Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Odalar ve Borsalar, Araştırma Enstitüleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinden 120 temsilci davet edildi. Türkiye’nin kuru meyve kesimi, üretimi ve ihracatında dünya lideri olduğu bir ülke. 100’ü aşkın katılımcının yoğun katılımıyla “Kuru Meyve Çalıştayı”nda bir araya geldi. Kuruyemiş bölümü 2024 ihracat hedeflerine yönelik stratejilerini belirledi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Kuru meyve sektörü olarak 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz 483 bin tonluk ihracatımız karşılığında ülkemize 1,6 milyar dolar ihracat geliri elde ettik ve bu rakamı bu yıl da sürdürdük. 2023 yılında üretim ve ihracatta dünya liderliğimiz. 2023 yılındaki toplam ihracatımızın 1,14 milyar dolarını çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatı oluşturdu. Toplam ihracatımız içinde çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının payı yüzde 29, kuru kayısı yüzde 25, kuru incir ise yüzde 17 oldu. “En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkelerinin kuru meyve ihracatımızdaki pazar payı yüzde 62 olurken, Japonya, ABD, Çin, Brezilya gibi pazarlara ihracatımız da arttı.” söz konusu.
2024’e başarılı bir başlangıç yaptık
Başkan Işık, “Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 60’ı Birliğimizden yapılıyor. 2023 yılında yaklaşık 960 milyon dolarlık kuru meyve ihracatı gerçekleşti. 2024 yılına başarılı bir başlangıç yaptık. 25 günlük dönemde ihracatımız yüzde 37 artışla 50 milyon dolardan 69 milyon dolara çıktı. Son 1 yıllık dönemde ihracatımız 978 milyon dolara ulaştı. Ege Bölgesi olarak hedefimiz 2024 yılı sonunda 1,1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak olacak. Hedefimizi Türkiye genelinde 1,8 milyar dolar olarak belirledik. Türkiye tek başına dünya kuru üzüm ihracatının yüzde 32’sini gerçekleştiriyor. “2023 yılında 255 bin ton üzüm ihracatı karşılığında bir önceki yıla göre yüzde 8 artışla 465 milyon dolar gelir elde etti.” dedi.
Avrupa Birliği nezdinde lobi faaliyetleri yürüttük
Mehmet Ali Işık, “Türkiye’nin saygın eserlerinden biri olan ve tüm semavi dinlerde kutsal bir meyve olarak kabul edilen kuru incir, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 70 bin 328 milyon dolar gelir elde ederek 271 milyon dolar gelir elde etti. ton ihracat. Türkiye’nin kuru kayısı ihracat hacmi bir önceki yıla göre yüzde 7 azalarak 71 bin tona ulaşırken, ihracat gelirimiz yüzde 1 artışla 405 milyon dolara yükseldi. “2023 yılında ürünlerimizin üretim hızını ve kalitesini artırmak için ilgili Bakanlıklarımızla yakın iş birliği içinde çalıştık ve çözüm bulmak için Bakanlıklarımız, üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlar ve Avrupa Birliği nezdinde lobi faaliyetleri gerçekleştirdik. Üyelerimizin yurt içi ve yurt dışında yaşadığı sorunlara çözüm bulduk.” söz konusu.
Türk Kuru Meyveleri URGE projemize başladık
Önder Işık, FRUCOM gözlemci üyesi ve INC gibi üyesi oldukları kuruluşlarla hem ulusal hem de uluslararası platformda çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekim ayında Brüksel’de düzenlenen FRUCOM toplantısına ve Kasım ayında Hamburg Borsası’nın düzenlediği Avrupa Ticaret Toplantısına Birliğimizi temsilen katıldık. Geçtiğimiz yıl Türk Kurutulmuş Meyve URGE projemize başladık ve Çin, Hindistan ve Rusya’da gerçekleştirmeyi planladığımız Turquality projemiz için Ticaret Bakanlığımıza başvuruda bulunduk. Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri ile iş birliği yaparak yeni projeler geliştirdik, proje/araştırma desteği sağlayarak araştırma ve geliştirme faaliyetlerine hem teknik hem de mali açıdan destek olduk. “Uzun yıllardır yürüttüğümüz projelerimizin yanı sıra su geri kazanım projemizi de tamamlayarak 2018 yılında kurduğumuz ve tüm paydaşların bir araya geldiği Üzüm, İncir, Kayısı ve Organik Ürünler Komitelerimizin çalışmalarını sürdürdük.”
Sürdürülebilirlik ekseninde tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
Mehmet Ali Işık, ağustos ayında Çin’de düzenlenen Çin Ağacı Fındığı Konferansı’na konuk olarak katıldıklarını, Türkiye adına tanıtım ve tanıtım faaliyetleri düzenlediklerini vurguladı.
“Ekim ayında farklı ülkelerden temsilcilerin katıldığı 63. Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üreticileri Konferansı’nı düzenledik. 2023’ten çıkardığımız temel dersler, değişimin kaçınılmaz olduğu, tüketici tercih ve beklentilerinin değiştiği, buna paralel olarak iş yapış şeklimizin ve anlayışlarımızın da değişmesi gerektiği, yeni beklentilere cevap verebilmek için şeffaf, iletişime açık yapılara ihtiyaç duyulduğu ve her şeyin olduğudur. yaptığımızın sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu kapsamda 2018 yılında kurduğumuz ve tüm paydaşların bir araya geldiği Üzüm, İncir, Kayısı ve Organik Ürünler Komitelerimiz ile Bilim, Teknoloji ve Ekonomi Konseyimiz 2024 yılında da faaliyetlerini sürdürecek ve tüm gücümüzle çalışmaya devam edecektir. ihracatımızı artırmak ve sorunlarımıza hızlı çözüm bulmak amacıyla sürdürülebilirlik ekseninde hareket ediyoruz. “Yapacağız.”
Başkan Işık, “Kuru meyve sektörü olarak 2024 yılı için öncelikli hedefimizin sürdürülebilir üretim ve ihracat artışını sağlamak olduğunu belirtmek isterim. Bu hedefe ulaşmak için üreticilerimiz, ihracatçılarımız, Bakanlıklarımız, Üniversitelerimiz ve uluslararası paydaşlarımızla çalışmaya devam edeceğiz. “Tanıtım projelerimiz ile sektörümüzün ve ürünlerimizin ihracatını artırmaya, sorunlarımıza çözüm bulmaya çalışacağız.” dedi.
Bilinçli tarım yapılmalı
Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Şube Meclis Başkanı Osman Öz, “Ürününüz kaliteli ise onu her yere pazarlayabilirsiniz. Kalite üretimden, bahçeden başlar. Başta incir olmak üzere bazı ürünlerin kalitesini göz ardı ediyoruz. Kayısının kalitesi giderek artıyor. Yeni işler yaratarak, Ar-Ge yaparak ilerlememiz lazım. Türk üzümleri pestisitlerden dolayı Almanya pazarındaki etkinliğini giderek yitirdi. İlaç sayısını sınırlamamız gerekiyor. Üzümün mutlaka 6-7 hastalığı vardır. Bu hastalıkları önlemek için kullanılacak 20-25 ilaç var. Herkese lisans verilmemelidir. Tarım Bakanlığımızın bu konuya el atması lazım. En büyük sorunumuz ilaç. Çinliler Avrupa’dan bile daha kaliteli mal alıyor. İlaçların belirli prosedürlerle satışı yapılmalı ve ilaç sayısı minimuma indirilmelidir. İlaç konusu ürünlerimizin geleceğini etkiliyor. Bilinçli tarım yapılması gerekiyor.” söz konusu.
Kuruyemiş konusunda dünyanın en yüksek danışma platformu olan Uluslararası Kuruyemiş ve Kuruyemiş Konseyi (INC) hakkında bilgi veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve A.Ş. Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, şunları söyledi: : “Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak bu yıl kongremize güçlü bir katılım ve temsil sağlıyoruz. Meslektaşlarım, A.Ş.’ye üye olmalı ve aktif olarak katılmalıyız. A.Ş.’nin girişimleriyle, Hindistan’a kuru meyve ithalatı konusunda başarılıyız. Hükümetleri etkileyen bir program. Türkiye kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzümde öne çıkan bir ülke. Biz de arkamızda INC ile ilerlemeye çalışıyoruz. ” sektörün en değerli platformları.” söz konusu.
TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, “Türkiye İhracatçılar Meclisi, ülkemiz ihracatçılarını ulusal ve uluslararası alanda temsil etmek, pazar alanlarımızı genişletmek ve ihracat kapasitemizi artırmak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bu yıl 42 ülkeye ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. TİM Tarım Komitesi ve TİM Gastronomi olarak Türk gıda branşının bir bütün olarak tanıtılması ve Türk ürünlerinin itibarının artırılması hedefiyle bir proje oluşturmayı hedefliyoruz. Bakanlıkla toplantılar yapıyoruz. Şu anda üzüm fiyatları 3 bin dolar civarında. Bu işin arz ve talebiyle alakalı. Güney Afrika’da üzümün fiyatı 2 bin 500 dolar civarındayken, Türk üzümünün fiyatının 3 bin dolar olması çok onur verici. Kayısı ve incir de bizim itibarlı ürünlerimizdir. Onlar da 9-10 dolara çıkıyor. “Ortak akıl, istişare, birlik ve katma değerli üretimle ülkemiz çok daha uygun bir yere gelecektir.” söz konusu.
Çalıştayda konuşan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, kuru meyve bölümünde başarılı olabilmek için planlı üretimin çok önemli olduğunun altını çizdi.
İzmir’in kuru meyve sektöründe üreten, ürettiğini işleyen, işlediğini ihraç eden bir kimliğe sahip olduğunun altını çizen Şahin, “İzmir, Türkiye’de kuru meyvenin lokomotifi ve çıkış kapısıdır. Gelecekte kurutulmuş meyvelere daha fazla değer katmalıyız. İhracatçılarımız son yıllarda Amerika’dan Avustralya’ya, Yeni Zelanda’dan Afrika’ya kadar dünyanın her yerine ihracat yapmaya başladı. Ürünlerimizin maksimum ihracat rakamlarına ulaşmasını hedeflemeliyiz. Geçen yıl taze mandalinaları katma değere dönüştüremedik, kurutarak ekonomiye kazandırabilmeli, kurutarak ihraç etmenin yollarını bulmalıyız. Sadece üzüm, incir ve kayısıya yönelmek yerine kuru meyve çeşitliliğini arttırmalıyız” dedi.
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, 240 bin ton taze incir üretildiğini, kuru incir üretiminin 70 bin ton olduğunu, ihracatın 300 milyon dolara ulaştığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. kuru incir ihracatının kaliteli ve gıda güvenliğine uygun şekilde devam etmesini sağlamak. getirilmiş. Altıntaş, “Kuru incirde kalitenin sağlanması adına ihracatçılarımızın kızılcık, hasır çanta gibi destekleri çok kıymetli. Bu desteklerin artarak devam etmesini bekliyoruz. Aydın’da üretilen kuru incirin yüzde 30’u kuru incirde kullanılıyor” dedi. organik.” dedi.
Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar da sürdürülebilir tarıma vurgu yaptı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı